Водич за одељењске старешине

Водич за одељењске старешине „Корак напред у сарадњи школе и родитеља“

vodic

Наставницима Србије од данас је доступан „Водич за одељењске старешине”, који је пре свега намењен унапређењу сарадње са родитељима.

Истраживање међу наставницима, родитељима и ђацима које су спровели Педагошко друштво Србије и УНИЦЕФ, показује и да је кључни проблем незаинтересованост родитеља за сарадњу и добри примери за одељењске старешине, како би такву ситуацију поправили.

Сарадња школе и родитеља опада како ученици иду у више разреде, а истраживањем је утврђено да 97,1 одсто старешина напомиње родитељске састанке као најчешћи вид сарадње. Родитељи су се изјаснили да им највише одговара комуникација путем телефона, СМС и имејла (68,1 одсто) и отворена врата (67,3).

– Истраживање у десет градова Србије показује да је петина родитеља заинтересована да се укључи у рад школе, али не знају како да то ураде. Управо њих је потребно придобити за сарадњу – рекла је Биљана Радосављевић, председница Педагошког друштва Србије и додала да је ова књига настала у оквиру пројекта „Корак напред у сарадњи одељењског старешине и родитеља”, уз стручну и финансијску помоћ УНИЦЕФ-а.

Она је објаснила да „Водич” нуди добре примере из земље и света, садржи резултате истраживања о томе шта кажу наставници, ђаци и родитељи, а ту су и савети за сналажење у ситуацијама о којима будући наставници не уче на факултету.

Драгана Миловановић, специјална саветница министра просвете је рекла да је побољшање сарадње између школе и родитеља приоритет новог тима Министарства просвете на челу са Младеном Шарчевићем и да је зато и покренута идеја о формирању посебних родитељских тела у школама.

– Школа не може да функционише добро без четири стуба – наставника, ђака, родитеља и државе. Ово је тренутак да се нешто мења, пре свега менталитет и наставника и родитеља – рекла је Миловановић.

Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитањe је рекла да је ова књига кратка, садржајна, пуна упутстава за младе наставнике, али и за оне који су дуго у струци, јер ће читајући је сигурно развити неке нове идеје.

Водич је доступан у електронском облику на сајту Педагошког друштва Србије, а просветне власти препоручују и да свака школска библиотека набави.

 Преузми документ

Део ове књиге је и ЦД са 39 прилога о томе како на пример прикупљати податке о породици и ученицима, злостављању, агресивности, насиљу, затим садржи и приручнике за родитеље, смернице за радионичарски рад, кључне законске одредбе које се тичу основног образовања.

Извор: http://www.politika.rs/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s