Детињци

Данас су детињци.

ПОРОДИЦА

У недељама које претходе Божићу, очекују нас три радосна породична празника – Детињци, Материце и Очеви. Суштина ових празника јесте окупљање породице и обнављање њеног заједништва, а лепе успомене на ове обичаје, деца ће носити читавог живота.

Ова недеља, трећа пред Божић, у народу је позната као недеља Детињаца. Неколико дана пре овог празника родитељи опомињу своју децу да припреме  „откуп“ јер ће их „везати“. Вреднија деца се потруде да у данима који следе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде), помоћу којих ће старијима „платити откуп“ на празнични дан.  На тај дан, који је празник све деце, она бивају благо „везана“ од стране родитеља али и свих старијих са којима се сусрећу обично каишем, траком, или канапом, и од ових „уза“ се „дреше“, тј. ослобађају – припремљеним даровима, зависно од узраста.  Дешава се и да се деца пробуде везана, али и да предухитре своје родитеље и сакрију се пре него што они уђу у дечју собу. Деци се везују ноге или руке, најчешће за столицу на којој седе. Симболично се везују чак и деца  која су још у колевци, али и одрасла „деца“ која још немају своју породицу. Након што се деца „откупе“ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате деци назад да се почасте.

Ово везивање и дрешење, којима започиње тај претпразнички циклус обичаја, осим што ствара једну топлу и веселу празничну атмосферу има и дубљи, озбиљнији, по свему хришћански смисао. У њему нам се кроз игру, даје и открива велика истина о односу љубави и слободе.

Празник Детињаца почетак је тронедељног циклуса, који се наставља наредне недеље кроз празник Материца, а завршава у недељу посљедњу пред Божић празником Отаца.

Сматра се да ова три празника симболизују чврсте породичне везе, љубав, мир, слогу и међусобно поштовање и помагање. Они су веома значајни и за саму децу која, као главни актери, равноправно са одраслима учествују у обреду, а на тренутак чак и симболично преузимају контролу у кући, што је веома корисно за њихов развој и самопоуздање.

МАТЕРИЦЕ

Материце се славе другу недељу пред Божић. Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тога дана деца поране и унапред припремљеним канапом, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин, као што су њих мајке везивале на Детињце.

Мајка се прави да не зна зашто је везана, и тобоже се отима и моли децу да је ослободе. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се дреши. Знајући да ће је деца у току дана опет везивати, припремљене поклоне не даје деци одједном. На исти начин деца везују и своје баке, као и остале мајке из комшилука, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

ОЦИ – ОЧЕВИ

Оци или Очеви су празник који се одржава последње недеље пред Божић. Њиме се заокружава циклус породичних празника који је почео Детињцима. Обредне радње везивања и одвезивања су исте као и код Материца само што је о Очевима отац у главној улози.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s